Ord og uttrykk: plastisk kirurgi og skjønnhetsbehandlinger

operasjonsinstrumenter til plastisk kirurgi

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

A

abdominoplasty - ablativ - ansiktsløft - ansiktsløftning - augmentation - augmentation mammaplasty

AAOMS

Forkortelse for The American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons

Abdominoplasty (abdominoplastikk)

Bukplastikk / mageplastikk. Innebærer å fjerne og stramme overflødig hud på magen. Bukplastikk kombineres nesten alltid med fettsuging. Synonymer: tummy tuck.

Ablative (no. ablativ)

Ordet brukes oftest i sammenheng med andre ord og da især ablative laserbehandling. Ablativ laserbehandling av hud utføres for å redusere rynker. Selve ordet «ablative» henspeiler på «å ta vekk».

Ansiktslammelse

Se facialisparese

Ansiktsløft (rytidektomi/rhytidektomi)

Ansiktsløft (facelift) er et kirurgisk inngrep hvor huden i ansiktet og på halsen strammes slik at man reduserer rynker og fjerner løs overskuddshud. Det er en svært avansert operasjon, som kun utføres av noen få plastikkirurger i Norge. Gjennomsnittsalderen til de som blir operert for facelift ved Cosmo Clinic er 56 år, ifølge plastikkirurg Hilde Bjærke. Synonymer: rytidektomi, (eng. rhytidectomy), ansiktsløftning, ansiktsløfting, facelift, SMAS-rytidektomi.

Se også SMAS

Ansiktsløftning

Se ansiktsløft

Areola

Areola er det mørke, pigmenterte området omkring brystvorten. Areolareduksjon er, som navnet tilsier, en forminskning av dette området. På svensk kalles areola vårtgård, og forminskning av areola kalles vårtgårdsplastik.

Arm lift

Se overarmsplastikk (armløft). Kalles også upper arm lift.

Armplastikk

Plastisk kirurgi på armer med overskuddshud.

Arr

Kirurgi vil etterlate seg arr, synlige eller usynlige. Arr består av bindevev, ikke normale hudceller. Bindevev mangler elastisitet. Dersom pasienten opplever et arr som skjemmende, kan det korrigeres.

Arrkorreksjon / arrkorrigering

Korrigering av arr som pasienten opplever som skjemmende.

Augmentation

Augmentation brukes i sammenheng med ”å forstørre noe”. Vanligvis brukt om brystforstørrelse. Det kan også brukes i andre sammenhenger hvor man ønsker å forstørre noe, for eksempel deler av ansiktet (kinnbein, hake osv). Å forstørre noe krever et fyllmateriale, oftest silikonplater, brystimplantat eller i økende grad kroppens eget fettvev.

Augmentation mammaplasty

Er det samme som brystforstørrelse. Tidligere ble det i hovedsak brukt saltvannsproteser, især i USA. I dag er det uten tvil silikonproteser som dominerer markedet. Implantatene kan settes bak eller foran den store brystmuskelen.

Aurikkelplastikk

Kirurgi på utstående ører.

B

birth defect reconstruction - blepharoplasty - BDD body dysmorphic disorder / dysmorfofobi - Botox - brannskader - brystforstørring (breast augmentation) - breast implant removals - breast lift - - breast reduction in men - brystasymmetri - brystreduksjon (breast reduction) - brystrekonstruksjon (breast reconstruction) - burn care - buttock implants - buttock lift -

Bariatrisk kirurgi

Overvektskirurgi (slankeoperasjon)

BBL

Forkortelse for Brazilian butt lift

BDD

Body dysmorphic disorder / no.: dysmorfofobi: sykelig opptatthet av innbilt minimal feil ved eget utseende.

BI-ALCL

Breast implant related anaplastic large cell lymphoma. Også: BIA ALCL breast implant–associated anaplastic large cell lymphoma.

BIA-AID

Breast implant-associated autoimmune disease

BIA-CTD

Breast implant-associated connective tissue disease

BIAGI

Breast implant-associated granulomatous inflammation

BIAS

Breast implant-associated syndrome

Bichectomy

Fjerning av fett fra kinnet.

BII

BII er forkortelsen for Breast implant illness (sykdom som skyldes silikonproteser). Dersom brystprotesene skal fjernes på mistanke om BII, anbefales det, ifølge plastikkirurg Thomas Berg ved Cosmo Clinic, at kapselen/hinnen som ligger rundt implantatet fjernes samtidig (dette kalles en bloc kapselektomi).

Birth defect reconstruction

Medfødte misdannelser rekonstrueres oftest i tidlig barneår. Eksempler på misdannelser som korrigeres i barneårene er leppe-kjeve-ganespalte og hypospadi (urinrøret munner ut under penis og ikke fremme på tuppen av glans penis). Et annet eksempel på medfødte misdannelse er skjevheter i utviklingen av brystene.

Blepharoplasty

Øyelokksplastikk. Med økende alder blir huden på og rundt øyelokkene løsere. Etter hvert blir dette både et praktisk og kosmetisk problem. Plastikkirurgi på øyelokkene er kirurgisk inngrep som fjerner overskuddshud og fettvev rundt øyene og det er svært vanlig. Ofte kombinert med ablativ laserbehandling.

Botox

Botox er et registrert legemiddel som inneholder botulinum-toxin Type A. Dette toxinet kommer fra Clostridium botulinum-bakterien. I svært små og fortynnete doser kan toxinet sprøytes inn i utvalgte ansiktsmuskler for å glatte ut rynker. Botox blokkerer nerveimpulser til små ansiktsmuskler og hindrer at disse musklene trekker seg sammen og dermed vil huden over musklene ikke kunne rynke seg. Dermed glattes rynkene ut og kan bli fullstendig borte. Rynkene kommer tilbake når effekten av Botox er borte.

Brachioplasty

Overarmsplastikk: operasjon hvor man fjerner overskudd av hud fra overarmen.

Brannskader

Behandling av brannskader er et komplekst og langvarig forløp. Ved store brannskader vil behandling oftest i større eller mindre grad være livslang. Mindre brannskader av huden er enklere og behandles oftest med godt resultat.

Brazilian butt lift

Rumpeforstørrelse med eget fett kalles også Brazilian butt lift, forkortet BBL. Slik rumpeforstørrelse skal ha vært mest etterspurt i Brasil, derav navnet Brazilian butt lift.

Breast augmentation

Brystforstørrende operasjon. Aktuelt etter kreftoperasjon, ved asymmetri, små bryster etc.

Breast implant illness eller Breast implant disease

Breast implant illness (BII) er ikke en godkjent diagnose, men betegnelsen på en rekke sykdommer som er knyttet til silikonproteser. Når proteser skal fjernes, anbefales såkalt en bloc kapselektomi (samtidig fjerning av protesen og hele kapselen). Mer informasjon fra FDA.gov.

Breast implant removals

Fjerning av brystproteser skjer oftest ved såkalt kapsling. Når ett eller begge brystimplantat blir harde og det ikke lenger oppleves som noe positivt å bære kan de fjernes med et enkelt lite kirurgisk inngrep. Hvis det samtidig skal legges inn nye proteser er inngrepet betydelig mer komplisert.

Breast lift

Brystløft. Når brystene med økende alder eller etter svangerskap/amming blir slappe og hengende kan det gjøres et kirurgisk inngrep som fjerner noe av huden på brystene slik at de blir strammere og samtidig løftes opp. Inngrepet etterlater arr. Med årene vil brystene falle igjen. Arrene er ikke synlige når man har på seg BH.
Synonym: mastopexi.

Breast reconstruction

Brystrekonstruksjon (s.d.).

Breast reduction

Brystreduksjon.  

BRIMP

Bröstimplantatregistret BRIMP: Svensk «kvalitetsregister med syfte att förbättra vården för patienter med bröstimplantat».

Brystasymmetri

En viss grad av brystasymmetri er noe man finner hos alle kvinner. Store forskjeller kan føre til skulderplager. For mange er det også et problem ved bruk av BH hvis brystene trenger forskjellig cup-størrelse.

Brystforstørring

Brystforstørrende operasjon er den vanligste plastiske operasjonen. Brystforstørring utføres enten med eget fett eller silikonproteser. Brystforstørring med brystproteser av silikon er vanligst.

Brystløft

Mastopeksi (brystløft) er et vanlig inngrep i plastisk kirurgi som går ut på å stramme opp løse, hengende bryst.

Brystreduksjon

Store og tunge bryst hos kvinner er en stor plage som blant annet gir nakke/skulder-plager. Mindre bryst gir mindre vekt å bære for nakke/skuldre og brystene vil på alle vis være enklere å håndtere. Inngrepet gir omtrent de samme arr som ved et brystløft. Brystreduksjon hos menn ved såkalt gynekomasti er ikke uvanlig. Inngrepet et nesten alltid en kombinasjon av fettsuging av brystkassen samt fjerning av kjertelvev (også menn har brystkjertelvev). Inngrepet etterlater arr rundt nedre del av brystvorta. Både hos menn og kvinner kan brystreduserende operasjoner dekkes av staten og gi rett til sykemelding. Brystreduksjon hos kvinner er i prinsippet den samme operasjonen som et brystløft rent utførelsesmessig.

Brystrekonstruksjon

Behandling av brystkreft innebærer å fjerne deler av et bryst eller hele brystet. Rekonstruksjon av et bryst kan gjøre med relativt enkle kirurgiske metoder eller med mer kompliserte og avanserte inngrep. Det kan brukes silikonproteser eller brystet kan bygges opp på nytt med kroppens eget vev (oftest hentet fra pasientens egen mage). Brystrekonstruksjon med såkalt DIEP/DIEAP-lapp regnes i dag som den beste brystrekonstruksjonsteknikken. DIEAP står for ”deep inferior epigastric artery perforator” og er navnet på en blodåre som går til en del av huden på magen (tidl. forkortet DIEP). Operasjonen går ut på å lage et nytt bryst med hud og underhudsfett fra magen. Denne hudbiten trenger blodforsyning, og det løser man ved å ta med DIEAP-blodåren og sy den på en blodåre ved brystet. Dette gjøres under mikroskop. Operasjonen tar vanligvis mellom 5 og 6 timer. Operasjon med DIEAP-lapp gir som regel et penere resultat enn rekonstruksjon med brystproteser. Man får også en noe strammere mage, og dette har derfor på få år blitt et populært valg innen brystrekonstruksjon. Av 786 brystrekonstruksjoner etter kreft utført i Norge i 2016, var 373 utført samtidig som brystet ble fjernet (primær brystrekonstruksjon).

Bukplastikk

Bukplastikk går ut på å fjerne overflødig hud på magen. Bukplastikk er det samme som mageplastikk.

Burn care

Behandling av brannskader.

Buttock implants

Implantat i baken etterspørres ikke i like stor grad i Europa som det gjøres i Mellom-Amerika. Det er kulturelle forskjeller som avgjør om en stor rumpe oppfattes som estetisk vakker eller ikke. Det legges et implantat av silikon inn bak eller foran øvre del av musklene som utgjør rumpen. Inngrepet er ikke uproblematisk. Et alternativ som er kommet de senere årene, er rumpeforstørrelse med eget fett, også kalt Brazilian butt lift.

Buttock lift

Rumpeløft etterspørres av og til av de som har hatt et stort vekttap og fått overskuddshud på rumpa. Pasienter som ber om dette antas å øke ettersom det i større og større grad utføres kirurgi (”slankeoperasjoner”) for å redusere vekten hos de som sliter med sykelig overvekt. Inngrepet innebærer at det fjernes hud og fettvev i øvre del av rumpen. Det etterlates et langt arr som vil være skjult bak en vanlig truse.

C

Calcium hydroxylapatite

Er et kjemisk stoff som til en viss grad brukes til å behandle rynker, især i ansiktet. Stoffet skal stimulere kroppen til å lage kollagen (”arrvev”). Det sprøytes inn i rynker og folder og kroppen setter i gang en reaksjon hvor kroppen lager kollagen. Dermed fylles rynkene ut. Stoffet brukes i liten grad i dag i Europa da det er befengt med mange ukontrollerbare bivirkninger og dessuten gir et uforutsigbart resultat.

Calf augmentation

Er et kirurgisk inngrep hvor man legger inn implantater i leggene for å forstørre disse. Implantatet legges i tilslutning til musklene i leggen. Forstørring av leggene er et svært lite etterspurt inngrep i Norge I USA ble det registrert 419 slike inngrep i 2016, ifølge American Society of Plastic Surgeons.

Captique

Captique er et registrert varemerke som inneholder hyaluronsyre. Brukes på samme vis som Restylane og Juvederm.

Cellulite treatment

Cellulitt er ujevn hud som de fleste kvinner med økende alder sliter med. Dette er en ufarlig tilstand som har hatt mange forklaringer. Årsaken er sammensatt og har ingen entydig god forklaring. Svært mange behandlingsalternativer har vært forsøkt med varierende langtidsresultater.

Cheek implant

Implantater satt inn i ansiktet utføres når man ønsker å forstørre eller endre områder i ansiktet. Det er plater av silikon som settes inn over/under kinnbuen eller på hakespissen.

Chemical peel

Kjemisk peel av ansiktshuden er fremdeles populært og utføres i stor skala. Det har vært brukt mange forskjellige ”tærende” stoffer hvor resultatet kan være uforutsigbart. Behandlingen har i større og større grad blitt erstattet av ablativ laserbehandling hvor resultatet er mer forutsigbart og sikkert.

Chin augmentation

Å forstørre kinnene er langt vanligere i USA enn i Norge. I USA ble det utført 16 688 kinnforstørrelser i 2016, ifølge ASPS. Fyldige kinnbein er assosiert med ungdommelighet. Da brukes silikonplater satt inn under huden der hvor det er aktuelt. Ifølge nettstedet Plastiskkirurgi.no er det det velkjent at «implantatene kan bli infiserte og medføre vevsreaksjon som gjør at de må fjernes».

Closed capsulotomy

Kapselsprengning. Årsakene til at det i noen tilfelles dannes såkalt kapsel etter brystforstørring med silikonprotese, er ikke klarlagt. Man vet heller ikke hvordan kapsel kan unngås. Kapseldannelse ble tidligere ofte behandlet med såkalt "kapselsprengning" ("closed capsulotomy") hvor man klemte brystet kraftig mellom håndbakene. Denne behandlingsformen er i dag forlatt.

Clostridium botulinum-bakterien

Clostridium botulinum er gram-positiv stavformet bakterie som produserer neurotoksinet botulin. Dette toksinet er hovedingrediensen i Botox, som brukes i en rekke medisinske (og kosmetiske) sammenhenger: skjeling, overvekt, migrene, rynkebehandling etc.

CO2-laser

Brukes til kirurgiske inngrep, som fjerning av rynker, arr, pigmentflekker og fjerning av vorter. CO2-laseren brenner av hudlagene og gir minimalt med blødning og smerter under og etter operasjonen.

Collagen

Se kollagen.

Corrugator

Sintemuskelen. Muskellammende injeksjoner i «sinnamuskelen» gjør at man ser mindre sint ut.

Cosmetic minimally invasive procedures

Er et begrep som dekker kirurgisk inngrep hvor man unngår å bruker store snitt i huden for å komme til strukturene som skal behandles på bak/innsiden av huden. Slike inngrep gjøres for å endre utseende i ”kosmetisk” henseende. Ofte brukes det da kikkerter og lange instrumenter som stikkes inn via små snitt i huden.

Cosmetic surgical procedures

Er et begrep som dekker kirurgiske inngrep som i hovedsak utføres for å endre utseende på mennesker.

Thomas Cronin

De første silikonproteser ble tatt i bruk av Thomas Cronin allerede i 1963.

D

Deep Inferior Epigastric Perforator flap - Dermabrasion - DIEAP - DIEP - Diodelaser - Dog bite repair -

Deep Inferior Epigastric Perforator flap

DIEAP (deep inferior epigastric artery perforator) er navnet på en blodåre som går til en del av huden på magen. Brystrekonstruksjon med DIEAP-lapp er en av de vanligste rekonstruksjonsmetodene etter brystkreft. DIEAP-lapp er en fri lapp med hud og underhudsfett fra magen.
DIEAP ble tidligere forkortet DIEP.

Delte magemuskler

Skilte eller delte magemuskler oppstår som oftest etter svangerskap og fødsler. Magemusklene kan sys sammen under en såkalt bukplastikkoperasjon, som også innebærer at overflødig hud (etter vektnedgang eller graviditet) fjernes.

Dermabrasion

Hudsliping. Begrepet dekker behandling hvor man mekanisk sliper huden. Det gjøres oftest for å få vekk eller minske ujevnheter og gamle arr. Behandlingen etterlater et «skrubbsår» som skal gro og kan etterlate nye arr. Ablativ hudlaser er en annen metode som er mer forutsigbart og gir et sikrere resultat.

Diastase

Rectusdiastase betyr delte magemuskler. Diastase oppstår som oftest etter svangerskap og fødsler. Uttrykket kommer av gresk: diastasis, ‘avstand, mellomrom’. Uttrykkene delte magemuskler og skilte magemuskler brukes om hverandre.

DIEAP/DIEP

Se deep inferior epigastric artery perforator flap.

Diodelaser

Skal fjerne uønsket hårvekst. Laserens bølgelengde tas opp i pigmentet i håret, og varmen ledes ned i hårsekken. Dermed ødelegges hårroten. De fleste trenger minst 5-7 behandlinger.

Dog bite repair

Hundebitt etterlater oftest stygge sår i huden på ”kryss og tvers”. Det kan være krevende å rekonstruere hud og andre defekter etter slike sårskader med best mulig kosmetisk resultat. Etterbehandling kan være ablativ hudlaser, Restylane osv.

DRA

Diastasis of rectus abdominis. Delte magemuskler etter f.eks. svangerskap.

DRAM

I engelsk forkortes ofte faguttrykket for delte magemuskler DRAM (diastasis of rectus abdominis muscles).

DSPR

Dansk Selskab for Plastik- og Rekonstruktionskirurgi

saks

E

Earfold

Implantat som brukes til å korrigere utstående ører.

Ear surgery

Ørekirurgi i plastikkirurgisk sammenheng er kirurgi på det ytre øret. Den vanligste operasjonen er korrigering av utstående ører. I det siste har en klipsaktig sak kalt Earfold blir mer og mer vanlig ved korreksjon av utstående ører.

Ektomi

Ektomi betyr at man kirurgisk helt eller delvis fjerner et organ. Se kapselektomi

Ektropion

Ektropion er en tilstand der det nedre øyelokket er vrengt utover. Lidelsen kan korrigeres med kantoplastikk.

En bloc kapselektomi

Fjerning av hele kapselen sammen med protesen.

Ektomi betyr at man kirurgisk fjerner helt eller delvis et organ. Kolektomi betyr fjerning av tykktarmen.

Les om en bloc kapselektomi her

Endoskopi

Kikkhullsteknikk brukt ved enkelte operasjoner, for eksempel slankeoperasjon og panneløft.

EUAL

External ultrasound-assisted liposuction. Fettvevet ”knuses” med en ultralydmaskin fra utsiden av huden. Deretter suges fettet bort med vanlig fettsugingsteknikk.

Explant

aka implant removal (explant surgery): fjerning av et implantat (protese, f.eks. silikonprotese). Se BII. Her kan du lese en pasienthistorie om explant

Eyelid surgery

Øyelokksplastikk. Med økende alder endres huden på og rundt øyelokkene. Den blir løsere og slappere. For noen blir dette et praktisk problem som forstyrrer synsfeltet. Hengende hud på øyelokkene oppleves også som et kosmetisk problem. Øyelokksplastikk er kirurgisk inngrep som korrigere dette. Overskudd av hud og fettvev rundt øyene fjernes. Ofte kombinert med ablative laserbehandling på nedre øyelokk.

F

facelift - fettsuging - figurforming - Eric Finzi - forehead lift - Fraxel

Facelift

Rhytidektomi eller facelift er det samme som ansiktsløft. Facelift er et sammensatt inngrep som strammer opp og endrer strukturene i ansiktet. Med økende alder blir huden og støttestrukturer i ansiktet slappere og «faller ned». Det kirurgiske inngrepet korrigere for flere faktorer i dette komplekse bildet. På halsen gjøres det nesten alltid samtidig fettsuging for å få bukt med dobbelthaken. Generell hudkvalitet kan endres med ablativ laserbehandling, Restylane, hudprogrammer osv. Rynker rundt munnen behandles med ablativ laser. Facelift er kort sagt et inngrep hvor huden i ansiktet og på halsen strammes slik at man reduserer rynker og fjerner løs overskuddshud. Synonymer: rhytidektomi, ansiktsløft, ansiktsløftning.

Facial implants

Ansiktsimplantater. Implantater som bruker i ansiktet.

Facialisparese

Facialisparese er det samme som ansiktslammelse. Hvis nerven som styrer muskulaturen i ansiktet blir skadd, får man facialisparese (ansiktsmuskulaturen lammes): mimikken blir asymmetisk (feilskrives ofte), munnviken henger, kinnet blir slapt, man kan få problemer med å lukke øyet. Målet med behandling av facialisparese er å oppnå bedre symmetri i ansiktet, gjenopprette lukkefunksjon til øyet samt gjenskape et smil. Behandling av facialisparese/ansiktslammelse tilpasses individuelt avhengig av hvor uttalt lammelsen er.

FDA (Food and Drug Administration) i USA

FDA (Food and Drug Administration i USA). FDA forbød først silikonproteser, men godkjente dem igjen i 2006. "FDA’s mission is to assure that the products that we approve are safe and effective, and that includes breast implants. Breast implants are medical devices that typically consist of a silicone elastomer shell filled with saline or silicone gel. They are intended for women who are seeking breast augmentation (cosmetic) or breast reconstruction."

FDL (fleur de lis)

Postbariatrisk bukplastikk (fjerning av overskuddshud etter slankeoperasjon).

Fettforkle

Overskuddshud på magen etter for eksempel vektnedgang. Se pannikulektomi. Fettforkle er et uttrykk som først og fremst brukes av offentlige sykehus.

Fettransplantasjon

Det samme som lipofilling (injeksjon av fett).

Fettsuging

Prinsippet ved fettsuging (liposkulptur) (som verken har noe med slanking eller slankeoperasjon å gjøre) er at det ved hjelp av en stålkanyle og et sug kan suges bort fettvev fra ønskede områder. Via flere små millimeterstore hull i huden og en stålkanyle med varierende tykkelse og sug (manuelt eller maskinelt) føres kanylen på «kryss og tvers» i fettvevet. Dermed suges fettceller bort. Det finnes mange forskjellige tilnærminger og forskjellig utstyr for å oppnå dette. Se også: liposkulptur, maskinsug.

Figurforming

Et annet ord for liposkulptur/fettsuging. Enkeltområder på kroppen kan formes ved å fjerne fettvev ved hjelp av fettsuging. Fettsuging egner seg ikke som en slankemetode. Navnet henspiller på at man «former figuren» på enkeltområder så de harmonere med nærliggende områder.

Finzi, Eric

I 2006 injiserte kirurgen Eric Finzi Botox i området rundt munnen eller i pannen til ti klinisk deprimerte kvinner. Eric Finze forklarte resultatene av behandlingen ved å bruke teorien om facial feedback: rynker du pannen mot verden, vil verden rynke pannen tilbake, noe som kan forsterke f.eks. en depresjon. Finzi mener at dersom en person ikke lenger kan rynke pannen på grunn av Botox-behandlingen, vil heller ikke andre rynke pannen tilbake. Slik kan den onde sirkelen brytes.

Fleur de lis (FDL)

Fjerning av overskuddshud etter slankeoperasjon (postbariatrisk bukplastikk).

Forehead lift (panneløft)

Panneløft (engelsk: forehead lift) er et inngrep som utføres for å løfte øyebryn og glatter ut rynker og furer i pannen. Etter at behandlingen med Botox har skutt fart, gjøres det sjelden panneløft bare for å korrigere rynker (det var en nedgang på 64 % i antall panneløft fra 2000 til 2016). De beste kirurgene utfører panneløft med kikkhullskirurgi (endoskopisk panneløft).

Forehead lowering / forehead reduction

Kirurgisk senking av hårlinjen slik at pannen blir mindre. Tilbys ikke i Norge.

Fraxel

Ordet fraxel henspiller på fraksjonert. I lasersammenheng har ordet blitt et begrep i all hovedsak knyttet opp til Fraxel. Dette prinsippet med fraksjonert laserbehandling av huden brukes av alle moderne ablative lasermaskiner, ikke bare de fra Fraxel. Prinsipper består av at laseren etterlater små punkter av ikke-skadet hud inn imellom aller laserpunktene. Dette gjør at huden gror mye raskere enn ved det gamle prinsippet hvor all huden ble svidd vekk.

Fraxel-laser

Fraxel-laser forbedrer huden, reduserer rynker, pigmentflekker og behandler arr etter blant annet kviser. Hjelper huden til å sette i gang kollagenproduksjonen. Kollagen er bindevevet i huden som sørger for spenst, fasthet og fuktighet. Behandlingen kan gjøres på ansiktet, halsen, brystet og hendene.

G

Gynecomastia (no. gynekomasti)

Gynekomasti betyr mannlig brystutvikling. Behandlingen (brystreduksjon) er fettsuging av brystene og deretter i samme inngrep fjerning av selve brystkjertelvevet. I USA ble det, ifølge statistikk fra American Society of Plastic Surgeons, i 2016 utført 27 760 operasjoner ved gynekomasti. Det er mulig å få behandlingen dekket av det offentlige.

H

Hair transplantation

Se hårtransplantasjon.

Hakeimplantat

Hakeimplantater brukes i svært liten grad i Norge. Det brukes hvis man ønsker å forstørre haken. Arret blir usynlig, enten på haken eller inni munnen.

Hand surgery

Se håndkirurgi.

Hematom

Hematom er en blodansamling i organer eller i vev på grunn av blødning.

Hyaluronic fillers

Hyaluronsyre-fillere er kunstig fremstilte stoffer basert på hyaluronsyre. Det er flere produsenter som lager slike fillere, for eksempel Juvederm og Restylane. Preparatene er lite vevsirriterende og har sjeldne bivirkninger. Behandlingen må gjentas når hyaluronsyren er brutt ned av kroppen.

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre (hyaluronic acid) er en gruppe polysakkarider. Det har den egenskapen at den binder vann og finnes naturlig i kroppen vår (for eksempel i øyet og huden vår). Det fremstilles kunstig og finnes for eksempel Restylane og Juvederm. Brukes i stor utstrekning til å forynge huden (glatte ut rynker) og ved leppeforstørrelse.

Hyperhidrose

Overdrevet svetting. Svetting er naturens måte å regulere kroppstemperaturen på, men personer som lider av hyperhidrose produserer mye mer svette enn det som er nødvendig. Overdreven svetting kan behandles kirurgisk eller med Botox.
Botox blokkerer nerveimpulser til svettekjertlene og hindrer at disse skiller ut svette.

Hyperplasia mammae

Unormal økning av brystenes fettvev. Dss. mammahyperplasi (jf. brystreduksjon)

Håndkirurgi

Håndkirurgi utøves på hånden og fingrene. Kirurgien omfatter både hud, nerver, bein og sener. Dette gjøres i Norge av både trenete plastikkirurger og ortopeder. Det er sjelden håndkirurgi utøves med ren estetikk for øyet. Funksjonaliteten til hånden prioriteres framfor estetikken.

Hårtransplantasjon

Hårtap hos menn er arvelig. Noen hårsekker påvirkes av de mannlige kjønnshormoner. Hårsekkene blir inaktive og dør. Dette skjer i all hovedsak midt oppe på hodet og fremover mot pannen. Inngrepet består av at man tar bunter av hårsekker og enkelthårsekker fra det området på hodet som er hårbevokst (over ørene og bak i nakken). Disse transplanteres så til det området på hodet hvor det ønskes hårvekst.

I

Illouz, Yves-Gerard

Yves-Gerard Illouz, fransk plastikkirurg. Hans navn knyttes til det som regnes som den «moderne» fettsugingen. Illouz-metoden: På slutten 70-tallet/begynnelsen av 80-tallet introduserte den franske plastikkirurgen Yves-Gerard Illouz en metode som dannet grunnlaget for den metoden som brukes i dag. Det settes inn væske ved hjelp av butte kanyler i det området som skal behandles. Deretter suges fettvevet bort med fettsugingskanyler og vakuum.

instrumenter til fettsuging

Kilde: Plastiskkirurgi.no

IPL

IPL (intenst pulset lys) brukes mot uønsket hårvekst. Det mørke pigmentet i håret leder lyset og varmen ned i hårsekken, slik at håret blir ødelagt for godt. Kan også brukes for å behandle sprengte blodkar, arr og pigmentflekker. Sammenlignet med lasere som bare bruker én bølgelengde, er IPL med sitt brede spekter av bølgelengder mer skånsom mot pasientens hud. Den gir normalt også færre bivirkninger.

J

Juvederm

Juvederm er en av mange registrerte varemerker som inneholder hyaluronsyre. Brukes mot rynker og ved leppeforstørrelse og ansiktsskulpturering.

K

Kantoplastikk

Operasjon som går ut på å stramme opp det nedre øyelokket når dette er slapt.

Kapselektomi

Fjerning av kapsel som har dannet seg rundt en protese. Ved mistanke om breast implant illness anbefales såkalt en bloc kapselektomi, som vil si at hele kapselen fjernes i tillegg til protesen.

Kollagen (eng. collagen)

Kollagen er et protein som finnes i alt bindevev hos mennesker og dyr. Det utgjør hovedbestandelen av alt bindevev og «støttevev» i kroppen. Det finnes mange undergrupper og typer av kollagen. (Uttales med trykk på siste stavelse.)

Kompensatorisk svette

Etter operasjonen sympatektomi kan man oppleve kompensatorisk svette som en komplikasjon. Det vil si at man svetter kraftigere i andre områder på kroppen som for eksempel rygg, bryst og lysker.

Kråketær

Rynkene mellom øyet og tinningen. Også kalt smilerynker.

L

laceration repair - lasersmile - leppeforstørrelse - lipectomy - lipo - lipoplasty - liposculpture - liposkulptur - liposculpture syringe - liposuction

Laceration repair

Reparasjon av skader på huden gjøres i all hovedsak på den kirurgiske metoden med nål og tråd etter at såret er vasket, renset og dødt vev er fjernet. Det finnes også metoder for å behandle sårskader på hvor det brukes vevslim og plaster for å holde sårkantene sammen mens det gror. Uansett tilnærming vil alle sår, uavhengig av tilnærming og behandling, etterlate arr.

Lambåteknik

Sv. Metode for å flytte vev fra et sted på kroppen til et annet (vevstransplantasjon). Fra fransk lambeau. Lambå er det svenske ordet for vevslapp. Brukes f.eks. ved brystforminskning.

Laparoskopi

Kikkhullskirurgi.

Laser hair removal

Hårfjerning med laser. Metoden er enkel og populær. Det brukes et sterkt laserlys (IPL). Det sterke lyset slukker ut kun de hårsekkene som er aktive, derfor må behandlingen gjentas i flere omganger før man har redusert hårveksten og ikke nødvendigvis fjernet all hårvekst.

Laser peel

Rynkefjerning med laser.

Laser skin resurfacing

Rynkefjerning med laser. Forbedring av hudens overflate ved hjelp av laserlys har vært brukt i lang tid. De siste årene har metodene blitt forbedret ved hjelp av ny teknologi. Før etterlot laserbehandlingen en komplett «forbrent» hudoverflate, i dag brukes nesten alltid laserbehandling med fraksjonert teknikk.

Lasersmile

Laser som brukes til tannbleking. Skal visstnok gi raskere og bedre bleking enn de vanlige blekemidlene og skal gi mindre skader på tannemaljen.

Laser treatment of leg veins

Overflatiske vener i huden som er synlige for eksempel på leggene har vært forsøkt behandlet på mange vis. Det er fremedles injeksjonsbehandling rett i den aktuelle vene som gir best resultat. De siste årene har det vært gjort forsøk på å oppnå tilsvarende resultat med bruk av forskjellige laserteknologi. Man oppnår ikke komplett fjerning av slike synlige vener, men kan oppleve at de reduseres i størrelse og antall.

Leppeforstørrelse

Forstørre leppene med fyllstoff, såkalte fillere som injiseres med sprøyte. Vanlige merker som brukes ved leppeforstørrelse er Juvederm og Restylane. Leppeforstørrelse er en relativt enkel behandling og gjøres med direkte injeksjon rett i leppene med for eksempel med Juvederm eller Restylane. Resultatet varer ikke for bestandig og må gjentas. Eng. Lip augmentation

Leppe-kjeve-ganespalte

Leppe-kjeve-ganespalte består i at overleppen og/eller ganen er spaltet. Kløften kan være bare i leppen og kjevekammen eller bare i ganen. Det vanligste er en kombinasjon av leppe- og ganespalte. Les mer på Kirurgen.no

Lipectomy

Gresk lipos=fett, -ectomy=ta vekk. Begrepet refererer til at man fjerner fettvev, oftest ved hjelp av ordinær kirurgisk teknikk.

Lipo

Forkortelse i daglig tale for liposuction (fettsuging). Lipo er et prefiks i mange ord og betyr da fett eller at uttrykket har å gjøre med fett: liposuction, liposkulptur, lipektomi (lipectomia), lipoplasty etc. Kommer fra gresk 'lipos', som betyr 'fett'.

Lipofilling

Det samme som fettransplantasjon. Lipofilling er et ord som ikke brukes så ofte i norsk – vanligere er fettransplantasjon. I svensk er det derimot vanligere. Fettransplantasjon skjer ved at man overfører fett fra ett sted på kroppen til et annet. Vanligst er fettinjeksjoner i ansikt og rumpe.

Lipolyse

Kjemisk prosess som bryter ned fett.

Lipoplasty

Lipo=fett, plasty=forme. Begrepet refererer til at man «gjør noe» med fettvevet (f.eks. fettsuging). Jf. fettfjerning.

Lipos

Lipos er gresk og betyr fett. Jf. lipom=fettkul

Liposkulptur

Lipo=fett, skulptur=figurforme. Ujevnheter og skjevheter som er betinget i lokal ansamlinger av fettvev kan ”skulptureres” ved hjelp av fettsugingsteknikker. Liposkulptur gjøres ofte i kombinasjon med bukplastikk. Eng. Liposculpture, Liposculpture Syringe (Henspiller på bruken av sprøyte ved fettsuging for å samle opp det fettvevet som suges vekk. Regnes som en metode hvor man har bedre kontroll og oversikt over med den mengden fettvev som fjernes (og fra hvor) enn metoder hvor det som fjernes samles opp i en stor beholder.)

Liposuction

Lipo=fett, suction=sug. Les mer under fettsuging. Å suge vekk isolerte fettdeponier på kroppen gjøres i stor skala på verdensbasis. Det er mange teknikker som benyttes, men prinsipielt fungerer det ved at man lager ”huller” i fettvevet ved at man suger bort tunneler med fettvev fra de aktuelle områdene. Metoden er ingen slankemetode, men effektiv til å ta bort isolerte områder med fettvev. Som oftest menes liposkulptur (liposculpture syringe).

Love handles

Slang for hoftene.

Lower body lift

Etter massive vekttap vil hudoverskudd kunne bli et problem på kroppen. Dette gjelder også på lår, rumpe osv. Et løft av nedre del av kroppen henspeiler i hovedsak på lår og rumpe.

Lårplastikk

Kirurgisk fjerning av overskuddshud etter for eksempel stor vektnedgang eller slankeoperasjon.

M

Mageplastikk

Mageplastikk er det samme som bukplastikk (engelsk: abdominoplasty, tummy tuck). En del pasienter får overskudd av hud på magen etter gjennomgåtte svangerskap og eller kraftig vektnedgang. Inngrepet fjerner overskudd av hud foran på magen og kombineres nesten alltid med liposkulptur (fettsuging).

Makromasti

Abnorm størrelse på brystene.

Malar augmentation

Forstørring av kinnbein. Se augmentation, ansiktsimplantat og facial implants.

Mammaplasty (mastoplasty)

Kirurgi på bryster, enten for å rekonstruere/forstørre eller forminske.

Mammahyperplasi

Unormal økning av brystenes fettvev. Mammahyperplasi kan behandles med såkal brystreduksjon

Maskinsug

Henspiller på at det er en maskin som skaper suget i fettsugingskanylen og ikke vakuum laget ved hjelp av en sprøyte (=syringe). Jf. fettsuging.

Mastektomi

Kirurgisk fjerning av ett eller begge brystene, helt eller delvis. Som oftest etter brystkreft, enkelte ganger profylaktisk. Se brystrekonstruksjon

Mastopeksi/mastopexi/mastopexy

Mastopeksi går ut på å stramme opp løse, hengende bryst. Se brystløft.

Maxillofacial surgery

Maxofacial kirurgi er kirurgi som utøves på ansiktsskjelettet både etter skader i ansiktsskjelettet og med tanke på å endre utseende i ansiktet.

Mentoplasty

Navnet henspiller på plastikkirurgisk behandling på haken. Dette kan involvere både kjevebein og bløtdeler som dekker kjeven. Mentoplasty – utfyllende definisjon

Microdermabrasion

Hudsliping gjort med mikroteknikk, altså tynnere og finere instrumenter enn det man bruker til vanlig hudsliping. I praksis er det liten forskjell på vanlig hudsliping og mikrohudsliping.

Microsurgery

Mikrokirurgi er knyttet til kirurgi hvor man opererer på og syr sammen ørsmå blodkar ved hjelp av mikroskop. Blodkar ned til 1 millimeter i diameter kan sys sammen. Teknikken er især aktuell ved forflytting av vev fra et sted til et annet på kroppen, f.eks. når man lager et nytt bryst etter kreftbehandling.

Minimally invasive

Begrepet henspiller på kirurgi som gjøres uten å lage store snitt i huden. Det opereres ofte med tynne, lange instrumenter gjennom kikkerter stukket inn på det aktuelle område.

Motiva Hybrid

Brystforstørrende operasjon hvor det brukes en kombinasjon av Motiva Ergonomix-proteser og fettransplantasjon til brystet. Metoden skal gjøre det lettere å korrigere asymmetri.

Muskelfraglidning

Det samme som rektusdiastase (spalte mellom magemusklene).

Möbius’ syndrom (engelsk: Moebius syndrome)

Möbius’ syndrom er en medfødt lammelse i nerver som styrer ansiktsmusklene.

N

NASHA

NASHA er Q-Meds patenterte teknologi som stabiliserer ikke-animalsk hyaluronsyre og gjør den langvarig, uten å ta bort egenskapene som gjør den biokompatibel. NASHA står for Non-Animal Stabilized Hyaluronic Acid. Brukes i Restylane-produkter som f.eks. Restylane Vital.

NBIR

National Breast Implant Registry

Neseoperasjon (neseplastikk)

Neseoperasjoner utføres ved medfødt (opplevd) uønsket form (ørnenese, oppstoppernese etc.), en nese som er skadet eller en nese med dårlig pustefunksjon. Nose reshaping er det samme som kosmetisk nesekirurgi (Wikipedia: rhinoplasty) – kirurgi som endrer formen og utseende til nesen. Det er et samleord for de kosmetiske inngrep som gjøres på og i nesen. I 2016 ble det i USA utført 223 018 kosmetiske neseoperasjoner. Hvis man sammenlikner dette med tallet for 2000 (389 155), så viser det en nedgang på 43 prosent. Likevel var kosmetiske neseoperasjoner det tredje vanligste av de plastikkirurgiske inngrepene i USA i 2016!

Synonymer til neseoperasjon: neseplastikk, nose job, nose reshaping, nesekirurgi, rhinoplasty.

neseoperasjon / neseplastikk
© Korrekturavdelingen

NFEP

Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi. Foreningen er en underavdeling av Norsk plastikkirurgisk forening.

N-Lite Laser

N-Lite Laser kalles også RegenLite. Forebygger og reduserer kviser og rynker i huden. Skal kunne brukes forebyggende for å opprettholde spenstigheten og strukturen i huden. Behandlingen skal ikke gi sår eller merker i huden, men det kan ta noen uker før en ser resultater.

Non ablative

Det motsatt ordet er ablative (å fjerne). Brukes innenfor kosmetisk laserbehandling av hud. Det henspiller på at det ikke fjernes noe hud ved en slik ”non-ablative” (laser)behandling. I plastikkirurgisk sammenheng lite brukt.

Nose job og nose reshaping

Se neseoperasjon

instrumenter til neseplastikk
Instrumenter som brukes ved neseoperasjoner. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra Cosmo)

O

Otoplastikk

Otoplastikk (eng. otoplasty) er et ord som sammenfatter all kirurgi gjort på det ytre øret. Som oftest tenker man da på operasjon for utstående ører.

Overarmsplastikk

Overarmsplastikk er en operasjon hvor man strammer opp overarmene ved å fjerne overskuddshud og fett (kalles ofte grevinneheng).

Ozempic

Ozempic er et varemerke for semaglutid, som hovedsakelig brukes for behandling av pasienter med type 2-diabetes. Det tilhører en klasse medikamenter kjent som GLP-1-reseptoragonister og selges under mange forskjellige varemerker. Det virker ved å etterlikne et hormon som regulerer insulinnivåer. En bivirkning er at appetitten undertrykkes. Vektnedgang vil føre til overskuddshud. Hudreduserende behandlinger (armplastikk, lårplastikk, bukplastikk og facelift) ser ut til å øke som følge av «Ozempic-bølgen». Et alternativ til Ozempic er Wegovy (som inneholder semaglutid i høyere doser enn Ozempic).

Ozempic face (Ozempic-ansikt)

Ozempic-ansikt (Ozempic face) er et uttrykk som først og fremst brukes i sosiale medier. Det viser til at man etter vektnedgang kan få dratt, slapp hud i ansiktet fordi fylden fra fettet forsvinner. Ozempic er et varemerke for semaglutid, som hovedsakelig brukes for behandling av pasienter med type 2-diabetes.

P

PAL

Power-assisted liposuction. Det vanlige og mest presise er at kirurgen ved fettsuging fører sugingskanylen frem og tilbake på ”kryss og tvers” i det fettvevet som skal reduseres ved sin egen håndkraft. PAL er en metode hvor selve kanylen føres ”frem og tilbake” i fettvevet ved hjelp av en maskin, se maskinsug. Metoden anfører å ”spare” på kirurgens krefter.

Pannikulektomi

Ved en pannikulektomi fjernes overflødig hengende hud og fett fra nedre del av magen etter betydelig vekttap. En pannikulektomi er ikke det samme som en mageplastikk (abdominoplastikk), som først og fremst utføres av kosmetiske og estetiske grunner. I stedet er det en operasjon som utføres for å fjerne hengende hud som kan dekke lårene og underlivet. Fra latin ‘pannus’ forkle (derfor kalles overskuddshuden ofte (noe stigmatiserende) for fettforkle på offentlige sykehus.

PAP flap

Profunda Artery Perforator flap: Metode for brystrekonstruksjon der man transplanterer hud og fett fra øvre del av låret.

Pectoral implants

Implantater lagt inn foran den store brystmuskelen (pektoralismuskelen). Oftest hos menn for at brystmuskelen skal virke større. Dette inngrepet er ikke mye etterspurt og gjøres nesten ikke her i Norden.

Peeling

Peeling stimulerer hudens celledelingen ved å fjerne de øverste lagene av celler på hudens overflate.

Periareolær oppstramming / periareolært løft

Periareolær oppstramming / periareolært løft er en betegnelse på et inngrep der arret ved areolareduksjon kun legges rundt areola.

Perlane

Perlane er er registrert varemerke. Virkestoffet i Perlane er hyaluronsyre. Brukes ved leppeforstørrelse. Dette er det samme virkestoffet som brukes i Restylane, Macrolane osv. Det har en noe annen størrelse på molekylene enn Macrolane og brukes mest i de dypere lag av ansiktet (f.eks. til å forstørre kinnbuen).

Plastikkirurgi

Uttrykkene kosmetisk kirurgi, rekonstruktiv kirurgi, plastikkirurgi (kun to k-er!) og plastisk kirurgi brukes ofte litt om hverandre. I Norge er plastisk kirurgi det vanlige, mens plastikkirurgi er ordet man bruker i Sverige, se eksempel fra Sahlgrenska sjukhuset eller her. I det offentlige i Norge virker det som om plastikkirurgi nesten er enerådende, se eksempel fra Oslo universitetssykehus og St. Olavs hospital. Spesialister som driver med plastisk kirurgi, kalles konsekvent for spesialister i plastikkirurgi.

Polylactic acid

Er et fremstilt kjemisk stoff som vi omgir oss med til daglig. Det kan «kobles sammen» til flere former avhengig av hva det skal brukes til. Det er i prinsippet nedbrytbart av kroppen og naturen. Brukes i stor grad i fremstilling av medisinsk utstyr, for eksempel sytråd. Det kan også brukes i fremstilling av klær, engangskopper, engangsbleier, engangsklær (på operasjonsstuen), osv.

Polylactic acid fillers

Se polylactic acid. Stoffet har også vært brukt til å sprøytes rett inn i kroppen for å fylle ut rynker og ujevnheter. I dag brukes det i svært liten grad til det formålet.

Porcine/bovine based

Ordet henspiller på stoffer utvunnet fra andre dyr enn mennesker. For eksempel gris, katt og kyr.

Portvinsnese/potetnese

Portvinsnese/potetnese er folkelige betegnelser på rhinofyma

Postbariatrisk kirurgi

Etter slankeoperasjon (bariatrisk kirurgi eller overvektskirurgi/overvektsoperasjon) og drastisk vektnedgang vil svært mange få mye overflødig hud, noe som skaper en rekke problemer. Postbariatrisk kirurgi går ut på å fjerne dette hudoverskuddet. Ofte trenger pasientene en pakke bestående av mange operasjoner, som for eksempel lårplastikk, mageplastikk, armplastikk, seteløft etc. Kilde: Hans Marius Solli-Nilsen, ekspert på postbariatrisk kirurgi

Primær brystrekonstruksjon

Primær brystrekonstruksjon: rekonstruksjonen av brystet skjer samtidig som brystet blir fjernet. Av 786 brystrekonstruksjoner etter kreft utført i Norge i 2016, var 373 utført samtidig som brystet ble fjernet. Mer info på Kreftforeningen.no

Ptose

Ptose betyr nedsynkning av et organ, som oftest øyelokk (tunge øyelokk), men brukes også ved hengende bryst (f.eks. som følge av alder). Se brystløft

Puffy nipples

Puffy nipples er vanligvis forårsaket av overflødig brystvev under brystvorten og areola. Dette brystvevet skyver brystvorten utover og gjør den (påfallende) synlig.

R

Rafing

Rafing av magemusklene utføres ofte samtidig med en bukplastikk. Ved rafing bruker kirurgen en kraftig tråd og syr magemusklene mot hverandre i midten. Under graviditet er det vanlig at de rette magemusklene glir fra hverandre for å gi plass til barnet i magen. Etter fødselen vil magemusklene gli noe tilbake, men hos mange blir de stående fra hverandre slik at det blir en spalte. Dette kalles rektusdiastase.

Reconstructive

Rekonstruere. I plastikkirurgisk sammenheng ofte brukt hvor man rekonstruere (gjenskaper) ødelagt eller tapt vev. For eksempel å lage et nytt eller ordne på et bryst etter brystkreftoperasjoner, korrigere seinskader etter brannskader osv.

Se fakta om rekonstruktiv plastikkirurgi her

Reconstructive procedures

Rekonstruktiv plastikkirurgi.

Rektusdiastase

Rektusdiastase (noen ganger skrevet rectusdiastase) betyr at det under graviditet blir en glipe mellom magemusklene, noe som kan gi forskjellige typer plager. Omtales ofte som muskelfraglidning, delte magemuskler, skilte magemuskler etc. Rekturdiastase er ikke det samme som midtlinjebrokk. Under en bukplastikk kan magemusklene sys sammen.

Restylane

Restylane er et registrert varemerke (jf. hyaluronsyre). Firmaet Q-med i Sverige har patent på Restylane. Svært populært til injeksjon under huden for å glatte ut rynker og ujevnheter. Stoffet er basert på hyaluronsyre. Stoffet finnes i rikt monn i oss alle, i praksis i «alt vev» i kroppen vår. Stoffet ble oppdaget i 1930-årene. Med økende alder avtar mengden av dette stoffet i oss. I ansiktet resulterer det i rynker og folder.

 

 

RHF

Regionalt helseforetak.

Rhinofyma

Rhinofyma kjennetegnes ved en forstørrelse av nesen. Kalles på folkemunne portvinsnese eller potetnese. Kan behandles med laser.

Rhinoplastikk

Rhinoplastikk (rhinoplasty) betyr rett oversatt neseplastikk. (kosmetisk nesekirurgi). Brukes om inngrep som gjøres på nesen, se også neseoperasjon.

Rhytidectomy

Ordet rhytidectomy (rhytidektomi) betyr rett oversatt rynkefjerning og brukes som et samlebegrep om ansiktsløft (facelift). Det er et kirurgisk inngrep hvor overskudd av hud fjernes kirurgisk fra ansiktet. Et slik kirurgisk inngrep kombineres ofte med fettsuging (liposkulptur) av dobbelthake.

Rumpeforstørrelse

Det samme som BBL (Brazilian Butt Lift). Inngrepet går ut på at man tar fett fra et sted på kroppen og injiserer det i rumpeballene. Rumpeforstørrelse med silikonproteser er en avleggs metode med stor fare for komplikasjoner. Ingen seriøse kirurger tilbyr dette i Norge.

Rumpeløft

Med rumpeløft menes enten seteplastikk eller BBL.

S

SAL

Suction-assisted liposuction. Her skapes suget i selve kanylen som brukes ved fettsuging ved hjelp av en maskin og ikke ved det vakuumet som skapes i en enkelt ”sprøyte” (se syringe).

Scar revision

Arrkorrigering. Alle kirurgiske inngrep eller skader i for eksempel huden etterlater arr. Slike arr kan hos noen bli plagsomt synlig og lite tilfredstillende. Å revidere et arr kirurgisk betyr å skjære vekk det gamle arret og sy det sammen på nytt med tanken om at nye arret skal bli mindre plagsomt / synlig enn det første arret.

Seteløft (seteplastikk)

Med seteløft (også kalt rumpeløft og seteplastikk) menes vanligvis en operasjon der rumpa løftes ved at kirurgen fjerner løs hud og fett i overgangen mellom nedre del av ryggen og øvre kant av rumpa. Enkelte bruker begrepet rumpeløft/seteløft om BBL.

Skleroterapi

Ordet skleroterapi (eng. sclerotherapy) henspiller på behandlinger som har til hensikt å fjerne synlige blodkar i huden. Det kan dreie seg om sprengte og synlige blodårer i huden. Det kan gjøres på mange måter, ikke alle gir den ønskete effekt. 

SMAS

Superficial musculoaponeurotic system. Anatomien i et ansikt er komplekst og består av masse muskler, nerver og blodårer. SMAS har med musklene å gjøre. Disse ansiktsmusklene finnes i flere lag – et overflatisk og så et dypere lag. De overflatiske musklene henger sammen ved at de er «hektet» på en felles muskelhinne (=SMAS). Ved ansiktsløft (facelift) gir det ikke noe godt resultat kun å stramme opp et slapt ansikt ved å fjerne overskuddshuden alene. Man åpner huden og deretter strammer man SMAS. Deretter legges huden tilbake på plass og det som da er til overs av hud fjernes.

Smilerynker

Rynkene mellom øyet og tinningen. Også kalt kråketær.

Soft Tissue Fillers

Ordet er samleord som i praksis innbefatter all form for å fylle ut defekter i bløtdeler (rynker i huden, ujevnheter etter fettsuginger eller ujevnheter etter arr). Se Restylane

SPESO

«SPESO [Svensk Plastik Estetisk Sjuksköterske Organisation] är en organisation som startades i november 2001 av legitimerade sjuksköterskor som arbetar med plastikkirurgi. Organisationen ska verka för utbildning och vidareutveckla organisationens medlemmar genom ett nära samarbete med plastikkirurger och övriga specialister. Genom rådgivning mellan de legitimerade sjuksköterskorna och genom erfarenhetsutbyte stödjer medlemmarna varandra.»

Strekkmerker

Strekkmerker (striae atrophicaea og striae distansae) er uregelmessigheter i huden som opptrer som striper, bånd og linjer. De kan ha varierende farge og bredde. De kommer som en naturlig følge av at huden blir utsatt for påkjenninger i form av hurtig vekst og strekk som for eksempel ved graviditet og rask vektoppgang (oftest i puberteten). Slike strekkmerker i huden kan også komme som følge av enkelte sykdommer, misbruk av anabole steroider eller overivrig og langvarig bruk av kortisonkremer.

Striae atrophicae

Striae atrophicaea og striae distansae er begge betegnelser på strekkmerker.

Striae distansae

Striae distansae og striae atrophica er begge betegnelser på strekkmerker.

Stubborn fat

Lokale ansamlinger av fett som ikke forsvinner ved trening eller slanking. Dette fettet kan fjernes ved såkalt fettsuging.

Superficial musculoaponeurotic system

Se SMAS

Sympatektomi

Sympatektomi vil si at man ved hjelp av kikkehullsteknikk går inn i pasientens brystkasse med et tynt kamera og brenner av to nerver på baksiden av lungene.

T

TCAL

Twin-cannula (assisted) liposuction (fettsuging). En maskinell metode som fører kanylen frem og tilbake i fettvevet istedenfor bruk av kirurgens håndkraft. Se maskinsug. Det er en ytterkanyle som står i ro og en innerkanyle som beveges frem og tilbake. Det er stor usikkerhet knyttet til eventuell gevinst med denne metoden. Metoden sparer på den utøvende kirurgs krefter. Jf. PAL.

TCL

Twin-cannula (assisted) liposuction. Det samme som TCAL

Thigh lift

Lårløft: Kan være aktuelt når pasienten har stort hudoverskudd etter kraftig vektnedgang. Ordet innbefatter de kirurgiske inngrep som gjøres for å stramme inn lårene.

Top surgery

Top surgery (ofte kalt transmasculine top surgery) er en kirurgisk prosedyre som fjerner eller forstørrer brystvev og omformer brystet for å skape et mer maskulint eller feminint utseende for transkjønnede og ikke-binære personer.

TRAM-lapp

Se Transvers Rectus Abdominis Musculocutaneus flap.

Transaxillær brystforstørring

Innlegging av silikonproteser via armhulen. Relativt uvanlig. Kikkehullsinstrumenter og kamera brukes.

Transconjunctival nedre øyelokksoperasjon

Ved fjerning av poser under øynene med laser der snittet legges på innsiden av det nedre øyelokket.

Transumbilical breast augmentation

Transumbilical breast augmentation betyr brystforstørrelse via navlen. Det å sette inn et brystimplantat via navlen er teknisk mulig når det brukes saltvannproteser, men dette er svært uvanlig i Norge. Det lages et snitt i navlen og en sammenfoldet proteseskall av silikon dyttes inn bak brystet for deretter å fylles opp med saltvann. Dette har aldri tatt av som noe god eller vanlig metode. Navlen som inngangsport gir ikke alltid et symmetrisk resultat og dessuten er levetiden på saltvannproteser begrenset (pga. lekkasje av saltvann).

Transvers Rectus Abdominis Musculocutaneus flap

Rekonstruksjon av bryst med TRAM-lapp, jf. brystrekonstruksjon. Denne lappen brukes ofte hos de med tilleggssykdommer hvor det er nødvendig med kort operasjonstid. Det kosmetiske resultatet er like bra som med DIEAP-lapp (DIEP-lapp), men oftere ses noe større vevshenfall.

Les mer om brystrekonstruksjon etter kreft her

Traumatiske tatoveringer

Traumatiske tatoveringer er et resultat av at fremmedlegemer som smuss eller andre pigmenterte partikler penetrerer huden i forbindelse med traumer. Mengden pigment vil variere, og avhengig av hvor dyp skaden er vil man kunne finne pigmentkorn lokalisert så dypt i huden at de ikke lar seg fjerne med laser. Ved Rikshospitalet utføres fjerning av traumatiske tatoveringer. De fleste som ønsker å fjerne vanlig tatovering, vil bli henvist til private klinikker.

Tubulære bryst (også kalt tubebryst eller tuberøse bryst)

Tubulære bryster kjennetegnes ved at brystene er smale med økt avstand mellom brystene, at brystvorten er stor, at det er kort avstand mellom brystvorten og folden under brystet (nedre del av brystet er underutviklet) og at brystene er asymmetriske. Kalles også tubebryst.
Les mer om tubulære bryster (tuberøse bryst) her

Tummy tuck (abdominoplasty)

Tummy tuck (abdominoplasty) er det samme som bukplastikk (mageplastikk). En del pasienter opplever overskudd av hud på magen etter gjennomgåtte svangerskap eller kraftig vektnedgang som et problem. Inngrepet fjerner overskudd av hud foran på magen og kombineres nesten alltid med samtidig fettsuging av det samme området.

Tumor removal

«Å fjerne en svulst» – et samlebegrep av de inngrep og behandlinger som har til hensikt å fjerne svulster (både godartete og ondartete). I praksis ved hjelp av ulike kirurgiske inngrep.

U

Upper arm lift

Overarmsløft (overarmsplastikk/armplastikk). Overskudd av hud og fettvev på overarmene kan fjernes ved fettsuging og bortskjæring av overskuddshud. Etterlater et langsgående arr på innsiden av hele overarmen fra albu til armhulen. Jf. ansiktsløft, panneløft, bukplastikk

 

V

Venus Bliss

Lipolysemaskin. Lipolyse er en kjemisk prosess som innebærer en nedbrytning av fett lagret i kroppens fettceller.

Vårtgårdsplastik

Vårtgårdsplastik er det svenske begrepet for areolareduksjon (forminskning av areola).

W

WAL

Water-assisted liposuction. En maskinell metode ved fettsuging hvor det sprutes inn væske via et sidespor i den kanylen som samtidig suger ut væsken og fettvev. Det er knyttet usikkerhet til hva dette tilfører fettsugingsteknikken av eventuelle fordeler.

Wegovy

Legemiddel som blant annet brukes av fedmepasienter. Som Ozempic inneholder det semaglutid, men i høyere doser enn Ozempic. Se Ozempic face.

 

 

operasjonslys

Om ordlisten

I forbindelse med arbeid for norske private sykehus har webredaktøren for dette nettstedet samlet på ord og uttrykk innen forskjellige fagfelt. Her deles noen av disse i tilfelle de skulle være av interesse for andre.

 

Kilder

«Menn som velger plastisk kirurgi» (artikkel på TV2.no), American Society of Plastic Surgeons, Helge Einar Roald: Fakta om kosmetiske operasjoner (Gyldendal), Tomm Bjærke, Thomas Berg, Tormod Westvik, Hilde Bjærke, Odd Petter Elvenes, Wikipedia, Diverse fagartikler,