Slik skriver du Internett-adresser

Skal du omtale et nettsted, kan du sløyfe https:// og eventuelt www. og bare skrive det slik: Korrekturavdelingen.no.
Om det i løpende tekst er akseptabelt å bruke liten forbokstav (korrekturavdelingen.no), strides de lærde. Her har ikke skrivemåten helt satt seg ennå.

internett-adresser

Det at Internett-adresser skrives med bare små bokstaver, gjør at mange opplever liten forbokstav som naturlig. For Korrekturavdelingen.no’s vedkommende er det sammenfall mellom nettadressen og «merkevarenavnet»; det gjør det kanskje naturligst å velge stor forbokstav.

 

Vi anbefaler på det sterkeste at du kopierer nettadresser fra adressefeltet i nettleseren din i stedet for å skrive dem for hånd. Adressen er ubrukelig hvis det er en liten skrivefeil.

Svært mange skjønner ikke forskjellen på .no, .com, .net. Det tryggeste er alltid å kopiere adressen.

Det samme gjelder e-postadresser.

Mer problematisk er det i tilfeller der nettadressen ikke samsvarer med firmanavnet, eller der den er en forkortelse (rsil.no, db.no, ntb.no). I utgangspunktet anbefaler vi at man ser på kortformen av URL-er som et egennavn, og egennavn skal ha stor forbokstav. Når det gjelder nettadresser som er dannet av forkortelser, vil imidlertid mange finne skrivemåter som Rsil.no og RSIL.no (for ikke å snakke om RSIL.NO) uvante og heller foretrekke små bokstaver over hele fjøla.

Merk at eieform av Internett-adresser skal ha apostrof:

  • Wagneropera.net's
  • www.sprakradet.no's

(Ofte er det imidlertid bedre å skrive om setningen enn å bruke dette.)

Se også artikkelen om egennavn og geografiske navn.