word

Tekstbehandlingstips: Det tredje tegnet

Det er dessverre forbløffende mange som ikke har funnet ut hvordan man får tilgang til tegnene @£${}[]´

For å få skrevet «det tredje tegnet» på PC-ens tastatur, holder du Alt Gr-tasten inne mens du trykker på det tegnet du vil skrive. Alt Gr er en forkortelse for Alternate Graphic. (Du kan også bruke Ctrl+Alt i stedet for Alt Gr.)

Bruken av krøllalfa i e-postadresser ser ut til å ha bedret situasjonen en del, for nå er mange tvunget til å lære seg å bruke Alt Gr-tasten. En og annen klarer dog ikke å overføre denne kunnskapen om hvordan man skriver krøllalfa når de står overfor problemet: Hvordan i all verden får jeg skrevet tegnet é i «André»?

alt gr

Antakeligvis fordi den vanligste aksenten ligger på den vanskeligst tilgjengelige plassen på tasten, ser man ofte at det brukes feil aksent:
Andrè i stedet for André. Dette kan delvis også skyldes at man tror det ikke er noen forskjell på akutt-tegn (fransk accent aigu) og gravistegnet (accent grave).

Se egen artikkel om aksenttegnene.

Pass også på at du ikke blander sammen aksenttegnene med apostrof. Hvis noe slikt som «PCèn» forekommer i teksten din, bør varselklokkene klinge. Her har du forsøkt å lage apostrof, men har faktisk laget en aksent, som i tillegg har havnet på feil sted. Og det verste av alt er at det ikke skal være apostrof engang, men bindestrek: PC-en. Se artikkel om forkortelser.

 

Ser du noen feil på denne siden, kan du skrive til webredaktøren.